Víctor Valdés

BarcelonaEdit

Valdés maakte zijn debuut in het eerste elftal tegen Legia Warszawa in de derde voorronde van de UEFA Champions League op 14 augustus 2002. In het begin van het seizoen 2002-2003 speelde Valdés als vervanger van de Argentijnse international Roberto Bonano, maar met de komst van Radomir Antić als nieuwe manager in januari 2003 kreeg Valdés regelmatig kansen in het eerste elftal.

In het seizoen 2003-2004 ontpopte hij zich tot eerste keeper en in het seizoen 2004-2005 speelde hij in bijna alle wedstrijden van Barcelona en hielp hij Barcelona aan hun eerste competitietitel in zes jaar. Hij won ook de Zamora Trofee als beste keeper van Spanje dat seizoen.

In het seizoen 2005-06, hielp Valdés Barça aan de continentale dubbel in Europa. Hij speelde een grote rol in Barça’s 2005-06 UEFA Champions League winnende campagne en in de finale tegen Arsenal, stopte hij Thierry Henry tweemaal van dichtbij om zijn ploeg te helpen winnen met 2-1 in het Stade de France. Zijn inspanningen leverden hem veel lof op van de toenmalige Barcelona-manager Frank Rijkaard. De “Zamora”-titel ontglipte hem echter, want Valdés werd derde na Santiago Cañizares en de winnaar, José Manuel Pinto.

Valdés spelend voor Barcelona tijdens een wedstrijd tegen Mallorca in 2007

Op 17 juni 2007, in de laatste wedstrijd van La Liga, evenaarde Valdés een keepersrecord van voormalig Barcelona-doelman Andoni Zubizarreta door in alle 38 wedstrijden van het La Liga-seizoen te starten, en nooit gewisseld te worden.

“Voor mij is Valdes de beste van de wereld. Als Barça rust nodig heeft, brengt hij dat over. Hij heeft ook een groot vermogen en een goede handling.”

Voormalig Paraguay international keeper José Luis Chilavert, februari 2012

Valdés vestigde het clubrecord van Barcelona voor het niet tegen krijgen van een doelpunt in de Europese competitie met een clean sheet tegen Rangers op 7 november 2007, waardoor hij de Barça recordboeken herschreef na 466 minuten geen tegendoelpunt te hebben gekregen. Valdés werd twee keer verslagen door Lyon aanvoerder Juninho via een 45-yard vrije trap en een late strafschop in het Stade de Gerland, waardoor zijn reeks eindigde. In de seizoenen 2006-07 en 2007-08, slaagde Barça er echter niet in om een grote trofee te winnen. Op 3 februari 2008 was Valdés voor het eerst aanvoerder van Barcelona in een met 1-0 gewonnen thuiswedstrijd tegen Osasuna. Op 1 april 2008 maakte Valdés zijn 250e optreden voor Barcelona.

Op 27 mei 2009 versloeg Barcelona Manchester United met 2-0 in de UEFA Champions League Finale 2009 in het Stadio Olimpico in Rome om een ongekende treble van La Liga, Champions League, en Copa del Rey te voltooien. In de wedstrijd, Valdés maakte twee reddingen van pogingen van Cristiano Ronaldo in beide helften. In de eerste helft bracht hij redding op een vrije trap van grote afstand, en in de tweede helft bracht hij redding op een vrije trap van Ronaldo, vanuit een scherpe hoek na een lage voorzet van de Bulgaarse aanvaller Dimitar Berbatov.

Valdés speelt voor Barcelona in 2012

Op 16 mei 2010 won Valdés zijn vierde competitietitel toen Barcelona voor de tweede keer op rij de Spaanse competitietitel veroverde met Pep Guardiola’s ploeg, die het seizoen afsloot met 99 punten.

Op 29 augustus 2011 speelde Valdés zijn 410e wedstrijd bij Barcelona en evenaarde Andoni Zubizarreta’s record als Barcelona’s keeper met de meeste optredens.

“Voor mij zijn de drie beste keepers ter wereld Casillas, Buffon en Valdes.”

Voormalig Real Madrid-doelman Bodo Illgner, februari 2013

In 2012 maakte Valdés een keepersfout tegen Real Madrid in de Supercopa de España, die ertoe leidde dat Ángel Di María een beslissend doelpunt maakte en de voorsprong van Barcelona met twee doelpunten verkleinde. Real Madrid won de Super Cup in de tweede ronde in het Santiago Bernabéu.

Op 1 mei 2013, in een 3-0 Champions League halve finale verlies tegen Bayern München in Camp Nou, maakte Valdés zijn 100ste optreden in de competitie, en werd de 17e speler die dat deed. Later die maand kondigde Valdés aan dat hij zijn contract bij Barcelona, dat afliep aan het einde van het seizoen 2013-14, niet zou verlengen. Hij noemde de druk van het vertegenwoordigen van de club en verklaarde dat hij zijn wens had uitgesproken om vroeg genoeg te vertrekken zodat de club een vervanger kon vinden.

Op 26 maart 2014, in een 3-0 overwinning tegen Celta Vigo, scheurde Valdés zijn voorste kruisband in de 22e minuut van de wedstrijd en werd afgewisseld, en werd voor de rest van het seizoen uitgesloten, waardoor zijn Barcelona-carrière eindigde en hij werd uitgesloten van het WK 2014.

Manchester UnitedEdit

In januari 2014, voorafgaand aan de beëindiging van zijn contract met Barcelona, tekende Valdés een pre-contractovereenkomst om aan het einde van het seizoen bij Ligue 1-ploeg Monaco te gaan spelen; de blessure van Valdés leidde er echter toe dat Monaco zich terugtrok uit de overeenkomst. Op 23 oktober 2014 bood Manchester United Valdés de kans om zijn revalidatie van een knieblessure te voltooien en zijn weg terug naar fitheid te werken met de club. Hij kreeg in januari 2015 een contract aangeboden en tekende op 8 januari een overeenkomst voor 18 maanden, met de optie op nog een jaar, als back-up voor landgenoot David de Gea. Als onderdeel van een compensatiepakket voor het afzien van hun deal met Valdés, Monaco overeengekomen om het verschil tussen de £ 150.000 weekloon hij stond te verdienen met hen en het lagere salaris aangeboden door Manchester United te betalen.

Valdés speelde zijn eerste wedstrijd sinds zijn knieblessure op 26 januari, die voor United’s Onder-21 team in een 2-1 thuisoverwinning op Liverpool. Voor de wedstrijd gaf hij een teambespreking gebaseerd op de lessen van zijn voormalige manager Guardiola. Hij maakte zijn debuut in het eerste elftal op 17 mei tegen Arsenal op Old Trafford. Hij verving de geblesseerde De Gea in de laatste 16 minuten en kreeg een eigen doelpunt van Tyler Blackett tegen, waardoor het 1-1 werd. Een week later maakte hij zijn eerste start voor het team in hun laatste wedstrijd van het seizoen uit naar Hull City, het houden van een clean sheet in een doelpuntloos gelijkspel waardoor de tegenstanders degradeerden.

Op 15 juli 2015 kondigde Manchester United-manager Louis van Gaal aan dat Valdés op de transferlijst was geplaatst nadat werd beweerd dat hij had geweigerd te spelen in een reservewedstrijd. De maand daarop kreeg hij geen rugnummer voor het komende seizoen. Een transfer naar het Turkse Beşiktaş ging niet door omdat er geen overeenstemming kon worden bereikt over de persoonlijke voorwaarden. Hoewel Valdés vervolgens werd opgenomen in de Premier League-selectie van Manchester United, bevestigden berichten dat Valdés alleen werd opgenomen om te voldoen aan de regels van de Premier League en dat hem geen kans werd geboden om terug te keren.

Standard LuikEdit

Wikinews heeft gerelateerd nieuws:

Op 23 januari 2016 maakte Manchester United bekend dat Valdés voor een uitleenperiode van zes maanden naar de Belgische club Standard Luik zou verhuizen. Hij maakte een week later zijn debuut in een 2-0 zege op OH Leuven in de Belgische Pro League. Op 20 maart won Valdés de bekerfinale van België 2016 door Club Brugge met 2-1 te verslaan. Zijn uitleenperiode werd op 29 april ingekort nadat de club besloot om meer jeugdspelers de kans te geven om aan het einde van het seizoen mee te spelen in wedstrijden.

MiddlesbroughEdit

Op 7 juli 2016 tekende Valdés een tweejarige deal op basis van een gratis transfer bij Premier League-nieuwkomers Middlesbrough, geleid door landgenoot Aitor Karanka. Op 13 augustus 2016 maakte Valdés zijn debuut in een 1-1 gelijkspel tegen Stoke City. Op 22 oktober 2016 hield Valdés zijn eerste clean sheet van het seizoen in een 0-0 gelijkspel tegen Arsenal. De club kwam in maart 2017 in de degradatiezone terecht na een 2-0 verlies tegen Stoke City, waarbij Karanka later die maand werd ontslagen. Valdés verliet, net als collega-doelman Brad Guzan, de club op 1 juli 2017. Hoewel hij aanbiedingen had van verschillende clubs in Spanje om zijn carrière te verlengen, trok Valdés zich in augustus 2017 terug uit het profvoetbal; na de eerste helft van het seizoen 2017-18 zonder club te zijn gebleven, bevestigde hij later zijn officiële pensionering in januari 2018.