Miksi Riddick Bowe harkitsee paluuta 52-vuotiaana?

Riddick Bowe saattaa olla yksi kaikkien aikojen aliarvostetuimmista raskaan sarjan mestareista.

Uransa ennätyksellä 43-1 Bowe piti hallussaan raskaansarjan titteliä kaikissa neljässä suurimmassa sanktioelimessä (WBO, IBF, WBC, WBA) ja osallistui yhteen historian parhaista nyrkkeilytrilogioista Evander Holyfieldin kanssa. Monien mielestä hänen uransa on kuitenkin jossain määrin tahriintunut, koska hän kieltäytyi ottelemasta Lennox Lewisia vastaan vuonna 1992, ja tämä päätös pirstoi raskaansarjan mestaruuden seitsemäksi vuodeksi.

Jäätyään ensimmäisen kerran eläkkeelle vuonna 1996 kahden kiistanalaisen ottelun jälkeen Andrew Golotan kanssa Bowe teki comebackit vuosina 2004 ja 2008 pienen fanfaarin saattelemana. Nyt kuitenkin huhutaan, että 52-vuotiaana Riddick Bowe on valmis palaamaan kehään.

Riddick Bowen varhaisura

Riddick Bowe oli ansioitunut amatööriottelija, joka saavutti paikan superraskaassa sarjassa vuoden 1988 olympialaisissa. Vyörytettyään alkukilpailun läpi hän sai finaalissa vastaansa kanadalaisen Lennox Lewisin, eikä ottelu mennyt hyvin. Lewis pysäytti Bowen toisella kierroksella ja voitti kultaa, mutta koska molemmat ryhtyivät ammattilaisiksi, heidän oli pakko kohdata myöhemmin uudelleen. Sitä ei koskaan tapahtunut.

Riddick Bowe oli välitön sensaatio ammattilaisuralla. Pelkästään vuonna 1989 hän otteli 13 kertaa ja voitti ne kaikki, 12 tyrmäyksellä. Vuonna 1990 hän voitti vielä kahdeksan ottelua, joista seitsemän tyrmäyksellä. Valmiina parempaan kilpailuun Bowe alkoi ottaa vastaan nimekkäämpiä ottelijoita vuonna 1991 ja voitti Tyrell Biggsin, Tony Tubbsin ja Bruce Seldonin kaltaiset ottelijat.

Samojen vuosien aikana Evander Holyfield oli noussut raskaan sarjan huipulle voittamalla Mike Tysonin tunnetusti tyrmänneen Buster Douglasin kiistattomasta raskaansarjan maailmanmestaruudesta. Bowe ja Holyfield olivat törmäyskurssilla, ja kun Bowe oli tyrmännyt Pierre Coetzerin heinäkuussa 1992, sovittiin treffit Holyfieldin kanssa.

Bowe-Holyfield-trilogia ja kiista Lennox Lewisin kanssa

Riddick Bowe ja Evander Holyfield kohtasivat ensimmäisen kerran 13. marraskuuta 1992 Las Vegasissa. Tuolloin 25-vuotiaalla Bowella oli nuoruus puolellaan, eikä Holyfield yksinkertaisesti pysynyt mukana. Holyfield yritti asettua vastakkain nuoremman haastajan kanssa, ja Bowe tyrmäsi mestarin 11. erässä matkalla yksimieliseen päätösvoittoon, joka nosti hänen ennätyksensä 32-0:aan. Se oli Holyfieldin uran ensimmäinen ammattilaistappio. Bowe oli nyt WBA:n, WBC:n ja IBF:n raskaansarjan mestari (WBO:n raskaansarjan kruunua ei vielä pidetty merkittävänä tittelinä). Tässä kohtaa asiat menivät sekaisin.

Pari viikkoa ennen Bowen ja Holyfieldin kohtaamista Lennox Lewis oli tyrmännyt Lontoossa Razor Ruddockin ja noussut WBC:n ykköshaastajaksi. Kun Bowesta tuli WBC:n mestari, hänen oli pakko otella Lewisia vastaan. Koska osapuolet eivät kuitenkaan päässeet yhteisymmärrykseen rahojen jaosta, Bowe heitti tunnetusti WBC:n tittelin roskakoriin lehdistötilaisuudessa. Häneltä riistettiin titteli joulukuussa 1992, ja se annettiin vain Lewisille. Vaikka molemmat pysyisivät lajin parissa vielä vuosia, ottelua ei koskaan järjestetty.

Bowe kävi vielä kaksi eeppistä taistelua Holyfieldin kanssa. Hän kärsi uransa ensimmäisen ja ainoan ammattilaistappion marraskuussa 1993, ottelussa, jossa Las Vegasin taivaalta laskeutui laskuvarjolla varustettu fani ja syöksyi kehään aiheuttaen merkittävän viivästyksen. Ottelu jatkui 20-25 minuutin kuluttua, ja Holyfield voitti ratkaisulla. Bowe halusi, että ottelu katsottaisiin tasapeliksi tai ei-otteluksi, mutta päätös jäi voimaan.

Bowe voitti WBO:n raskaan sarjan tittelin maaliskuussa 1995, mutta luopui myöhemmin vyöstä järjestääkseen kolmannen ottelun Evander Holyfieldin kanssa, joka oli trilogian ainoa ottelu ilman titteleitä. Bowe voitti ottelun TKO:lla kahdeksannessa erässä.

Vuonna 1996 Riddick Bowe otteli kahdesti Andrew Golotan kanssa, ja molemmat ottelut keskeytettiin, koska Golota löi Bowea toistuvasti matalilla iskuilla. Bowe jäi eläkkeelle toisen ottelun jälkeen.

Elämä nyrkkeilyn jälkeen

Riddick Bowen elämä nyrkkeilyn jälkeen ei sujunut erityisen hyvin. Epäonnistuneen yrityksen jälkeen liittyä merijalkaväkeen (hän lähti kolmen päivän jälkeen), hän vietti myöhemmin 17 kuukautta liittovaltion vankilassa, kun hänet oli tuomittu perheväkivallasta. Hän palasi nyrkkeilyyn vuonna 2004 tyrmäämällä vähän tunnetun Marcus Rhoden toisessa erässä ja voitti sitten Billy Zumbrunin jaetulla päätöksellä vuonna 2005. Hän palasi jälleen vuonna 2008 ja voitti Gene Pukallin yksimielisesti kahdeksan erän ottelussa. Bowe tuhoutui ainoassa Muay Thai -uraa koskevassa yrityksessään, kun hän hävisi Levgen Golovinille toisessa erässä TKO-tappion vuonna 2013.

Riddick Bowe harkitsee vakavasti paluuta kehään

Loppuvuodesta 2019 World Boxing News uutisoi, että Riddick Bowe harkitsee vakavasti paluuta kehään 52-vuotiaana. Entisen mestarin edustajien Eli B. Karabellin ja Dale Peeplesin kanssa keskustellessa paljastui, että Riddick Bowe on saamassa itsensä kuntoon paluuta varten. Vain viikkoa aiemmin 57-vuotias Evander Holyfield sanoi, että hän olisi valmis kolmen erän näytösotteluun Bowen kanssa ja että olisi hullua kieltäytyä sellaisesta rahasummasta, joka voisi olla tarjolla. Se ei kuitenkaan ollut kaikkein hulluin asia, mitä paluupuheista tuli.

Karabell kertoo, että Lennox Lewisin leirin kanssa käytiin todellisia keskusteluja ottelun järjestämisestä, jonka olisi pitänyt tapahtua lähes kolme vuosikymmentä sitten. Lewis-leiri kuitenkin ilmeisesti näki, että kyseessä oli rahankeruu, ja sulki asian aika nopeasti.

”Haluamme otella Lennox Lewisia vastaan. Aloitimme heidän kanssaan neuvottelut ottelun yrittämisestä, mutta ne katkesivat, kun Lennoxin manageri pyysi, ettei hänelle enää soitettaisi. He lähettivät tekstiviestin, jossa sanoivat haluavansa 100 miljoonaa dollaria ottelusta ja että numeroni oli estetty. Minua houkuttelisi neuvotella ottelusta myös Lennoxin (itsensä) kanssa.”

Eli B. Karabell mahdollisuudesta Riddick Bowe vs. Lennox Lewis

Vielä hämmästyttävämpää on se, että näytösottelut eivät ole ainoita otteluita, joita Bowen leiri etsii. Olettaen, että oikea promoottori löytyisi, tai mikä tahansa promoottori ylipäätään, Bowe itseasiassa hakee virallista lisenssiä 12-eräisiin otteluihin raskaansarjan sarjassa ja siellä on itseasiassa mahdollinen vastustaja jonossa.

Tammikuussa 2020 uudessa WBN:n haastattelussa Karabell kertoi, että 40-vuotias Alonzo Butler, jolla on urallaan 31-3-1 ennätys, on se vastustaja, jota Bowen ensimmäiseksi haasteeksi takaisin haetaan.

”Kuulimme juuri Impact TV:ltä ja Tapia promotionsilta. Riddick Bowe hakee ensimmäiseksi vastustajakseen Alonzo Butleria Chattanoogassa, Tennesseessä. Herra Bowe sanoo, että Butler on varmasti helppo voitto minä päivänä tahansa. Hän ei malta odottaa, että pääsee takaisin kehään.”

Eli B. Karabell Riddick Bowen ensimmäisestä comeback-vastustajasta

Valtaosa urheilulajeista on tällä hetkellä kilpailukiellossa koronaviruksen puhkeamisen vuoksi, joten on epävarmaa, milloin mikään ottelu järjestetään, saati sitten ottelu, jossa on mukana 52-vuotias Riddick Bowe, joka on ottanut kolme kertaa viimeisten 23 vuoden aikana. Onko tämä todella hyvä idea? Saa nähdä, miten koko juttu etenee.